
Model kiti yapımı, kişiye el becerisi, odaklanma ve araştırma yetisi kazandıran oldukça faydalı bir hobidir. Model yapımına başlayanlar genelde bir kit yaptıktan sonra durmazlar. Bu hobinin sürdürülebilir olması için, atölye kurmak oldukça önemlidir.
Ülkemizde hobicilik bir lüks olarak görülüyor. Bunda yaşam koşulları ve gelir seviyesinin de etkisi var. İKSV’nin ‘Kültür Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar’ başlıklı 2017 raporuna göre, Türkiye nüfusunun %86’sı daha önce hiçbir hobi kursuna katılmamış. Ülkemizde hal böyleyken, Fransa’da 1981’de, Kanada’da 2005’de “Boş Zamanları Değerlendirme Bakanlığı” kuruldu.
Mutlu bir hayat için rutin bir çalışmanın yanında, kendimize ait kaliteli zaman geçirmeye de ihtiyacımız var. Bu sebeple, bir hobi sahibi olmayı düşünüp, modelciliği seçenlerin maketlerini rahatlıkla oluşturabilmeleri için gerekli bir atölyenin nasıl kurulabileceğini anlatacağız. Küçük bir masa ile başlayıp, zamanla malzemelerinizi geliştirerek evin bir odasında kendinize ait bir atölye alanı oluşturabilirsiniz.
Atölyenizi Organize Etmek
Düzgünce organize edilmiş bir atölyede çalışarak, zamanınızı maket parçalarını aramakla değil, maketinizi oluşturmak için harcarsınız.
Maket oluşturma, küçük parçalarla çalışmayı gerektirdiğinden plastik saklama kapları bu parçaları düzenli tutmak için oldukça gereklidir. Parçaların yerli yerinde olması, atölye verimliliğini arttırır. Küçük bir alet kutusu, kesme bıçakları, cımbızlar, zımparalar, eğeler, ve diğer malzemeleri saklamak için birebirdir.
Model oluştururken kullanılan kimyasalların ulaşılamayacak yerlerde saklanması önemlidir. Bu tür ürünleri kilitlenebilen bir dolap ya da çekmecede saklayabilirsiniz.
Maket detaylarının rahat incelenebilmesi ve mükemmel bir son ürüne ulaşılabilmesi için atölyenin iyi aydınlatılmış olması gerekir. Aşırı parlak bir ışık kullanmak yerine, aydınlatma kaynağını gölge ve parlamayı en aza indirecek şekilde konumlandırmak önemlidir.
Atölyede bulunması gereken malzemeler
Model yapım hobisine yeni başlayacaksanız, atölye kurmak ve malzemeler için çok fazla masraf yapmanız önerilmez. Kitlerin yapımında kullanılacak belli başlı malzemeleri edinmeniz yeterlidir.
Yan keski ve hobi bıçağı - Parçaları levhalardan çıkarmak, çıkartmaları kesmek ve dolgu uygulamak için.
Cımbız - Küçük model parçalarını yerleştirmek ve çıkartma düzenlemek için.
Zımpara Kağıdı / Eğe - Plastik ve ahşap gibi parçaların yüzeyini düzleştirmek veya boyalı bir modele aşınma eklemek için.
Hobi yapıştırıcısı - Model parçalarını birbirine yapıştırmak için. modelin malzemesine göre plastik,
Model astar eskitme veya efekt boyaları, fırçalar, dolgu macunu (putty), maskeleme bantları, ayaklı büyüteç, işkenceler, kesme pedi ve airbrush araçları bir sonraki seviyeye çıkarmak adına atölyenizde bulundurabileceğiniz diğer malzemelerdir.
Atölyenizi oluşturma aşamasında destek ve ek bilgi için her zaman bize ulaşabilirsiniz. Hobiniz için oluşturduğunuz atölye fotoğraflarını Instagram sayfamız üzerinden bizimle paylaşmayı unutmayın.
Yorumlar: 0
Yorum yok