MAKET YAPMAYA YENİ BAŞLAYACAK OLANLAR İÇİN İPUÇLARI

media

Model maket yapımı, dışarıdan bakıldığında zorlayıcı görünen bir hobidir. Evet, detaylı ve ince çalışma gerektiren bazı maketleri yapmayı öğrenmek zaman alabilir, ancak piyasada model yapımına yeni başlayanlar için birçok farkı maket seçeneği bulunuyor.

Bu hobiye yeni başlayacaksanız, size en uygun model kitini seçmek için bazı ipuçları şunlar;

1. Seviyenize uygun bir kit seçin. Bazı maket kutularının üzerinde o maketi yapmanın zorluk seviyesini gösteren 1 ile 5 arasında bir numara bulunur. Yeni başlayanlar için mutlaka başlangıç seviyesinde kitler seçilmelidir. Bu hobiye yeni başlıyorsanız, ahşap gemiler için; detaylı ve küçük parçalı bir yelkenli gemi seçmek yerine daha az karmaşık bir sandal ya da küçük yelkenli bir kit, plastik modeller için;  1/48 , 1/72 ölçekli model uçak ya da 1/24 ölçekli araba kitleri ile başlamanızı öneririz. Taş ev modellerinin yapımı 3D puzzle gibi olduğundan yapımları daha kolaydır. Parça adedi ne kadar azsa, kitin yapımı da o kadar kolay olur.

2. Yapacağınız ilk maket, genellikle sizi en çok zorlayacak olandır. Modele karar verip başladıktan sonra, kutusundaki görüntüye olabildiğince yakın olması için deneyime ihtiyacınız var. Bu sebeple umduğunuz gibi bir sonuç elde etmezseniz, hayal kırıklığına uğramamalısınız. El beceriniz maket yaptıkça gelişecektir.

3. Maket ile gelen resimli yönergeleri mutlaka dikkatle inceleyin. Maket parçalarının bazıları birbirine benzer görünür. Bu nedenle parçaları yönergelerdeki resimlerle karşılaştırmalısınız.

4. Parçaların birbirine düzgünce oturması için, parçaları tabakalardan düzgünce çıkarmanız gerekir. Parçaları ayırırken modelin malzemesine göre mutlaka bir yan keski ya da bıçak kullanın. Parçaları yapıştırmadan önce birbirlerine uyumlu olup olmadığını kontrol edin. Parçaların tam olarak oturması için plastik veya ahşap kalıntılarının zımparalanması gerekebilir.

5.Parçaları birbirine yapıştırmak için mutlaka hobi yapıştırıcıları kullanın. Parçaların düzgünce yapılması için az miktar yapıştırıcı sürmek yeterli olur. Parçaların arasından taşan yapıştırıcıyı temizleyip kuruması için bekleyin. Ayrıca Parçalar arasında boşluk kalır ise macun ile doldurup kuruması için bekleyin ve zımparalayın.

6. Yeni başlayanların akrilik boyalar kullanmasını öneririz. Boyamak için yumuşak fırçalar kullanılmalıdır. Boyalar, kullanılmadan önce mutlaka karıştırılmalıdır. Modelinizin ufak detaylara sahip ise boyaları inceltebilirsiniz. Boya inceltmeyi boyanızın tipine göre (akrilik, enamel gibi) tiner, su gibi sıvılar ile yapabilirsiniz. Parçalar, boyandıktan sonra hiçbir yere değmeden kurumaları için çubuklardan yapılan bir ızgara üzerinde bekletilebilir.

7. Boya kuruduktan sonra, modelinizi vernik sürerek kapatabilirsiniz. Vernik sonrası eğer modelinize ait çıkartmalar (Dekal) var ise bunları yerleştirmelisiniz. Dekalleri makas veya bıçak kullanarak kesmeli, cımbız yardımıyla çıkarmalı ve dikkatlice arka kağıdından ayırmalısınız. Bunun için çıkartmayı birkaç saniye ılık suda bekletebilirsiniz. Decal uygulamaları için özel solüsyonlarda bulunmaktadır.

8. Modelciler yaptıkları maketleri daha gerçekçi kılmak için eskitme teknikleri uygularlar. Bu konu modelcilerin gözünü korkutsada internet üzerinden araştırma yaparak zamanla kendinizi geliştirmenizi öneririz. Eskitme uygulaması yapmak hobiyi çok farklı bir boyuta taşıyacaktır.

Tebrikler! İlk modeliniz bitti. Şimdi sıra diğerlerinde. Maketistan’ın farklı maket modellerine mutlaka göz atın.

Yorumlar: 0

Yorum yok

Yorum yap

E-posta adresinizi kimse görmeyecektir!*

Başa dön