
Maket yapımında deneyimliyseniz ve boyamanın temellerini öğrenmişseniz, maketlerinizi bir üst seviyeye taşımaya hazırsınız. Airbrush tekniği, maketlerinize profesyonel bir görünüm kazandırmanın en etkili yollarından biri; ancak bir airbrush alır almaz kullanmaya başlayabileceğiniz bir teknik değil.
1. Airbrush Nedir?
Airbrush, boyayı ve havayı içinde karıştırır, basıldığında havayı hortumdan geçirerek boyayı modelinize dağıtır ve ince desenler oluşturmaya imkân tanır. Püskürtülecek boya miktarı ayarlanarak, model üzerinde çok farklı efekt oluşturulabilir. Airbrush tekniği ile detaylara girmeden önce nasıl bir airbrush alacağınıza karar vermelisiniz.
2. Tek Hareketli (Single Action) Airbrush
En popüler airbrush türüdür. Kullanırken yalnızca havayı serbest bırakmak için tabanca tetiğine basmak yeterlidir. Tabancadan sürekli sabit hacimde boya gelmesi, kullanımı oldukça kolaylaştırır. Airbrush tekniğinde yeterince pratik yaptıysanız, püskürtülecek boya miktarını desene göre serbest elinizle ayarlayabilirsiniz. Teknikte ustalaştıkça, tek hareketli airbrush ile mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz.
Avantajları: Uygun fiyat, kolay temizlenme, az parçalı olma, büyük alanların boyanmasında mükemmel sonuç sağlama
Dezavantajları: Daha az kontrol alanı, sınırlı kabiliyet
3. Çift Hareketli (Double Action) Airbrush
Boyamanın hassas olmasını isteyenler için, çift hareketli airbrush’lar harika seçim. Bu tür bir airbrush’da hava ve boya kontrolü tek bir tetikle yapılır. Hava sağlamak için tetiğe basılır ve tetik geri çekildikçe boya püskürtür. Çift hareketli airbrush fiyat olarak daha pahalı olsa da detaylı bir boyama ve sağladığı çok yönlülük ile bu yatırıma değer.
Avantajları: Çok yönlülük, yüksek kontrol, daha ince hatlar oluşturabilme
Dezavantajları: Daha yüksek maliyet, çok parçalılık, kullanım karmaşıklığı
4. Airbrush ile Nasıl Boyanır?
Öncelikle boya türünü seçmelisiniz. Airbrush ile boyama yapabileceğiniz gibi cila uygulaması da yapabilirsiniz. Airbrush içinde herhangi bir tıkanıklık olmadan uygulama yapabilmek için boyayı inceltmelisiniz. Uygulanacak boyanın süte benzer bir kıvamı olmalıdır (inceltici:boya oranı, 1:3). Piyasada airbrushlar için inceltilmiş özel formüllü boyalar da mevcuttur. Kullandığınız boya için inceltme tavsiyelerini üreticilerin yönergelerinden takip etmenizi öneririz.
Boyanacak yüzeye yalnızca baz uygulayacaksanız ya da genel bir kat atmak istiyorsanız, 15-20 psi (1-1,5 bar) basınç ayarı yapmanız ve airbrush’ı modelden 10-15 cm uzakta tutmanızı öneririz. Airbrush’ı çok uzakta tutarsanız boya yüzeye yapışmayabilir; yakın tutmanız durumunda da boya akacaktır. Verdiğimiz basınç ayarı ve uzaklıkların hiçbiri ideal değildir. Kullanım tamamen el alışkanlığına, boyanacak alan genişliğine ve desene bağlıdır. Maketinizi boyamaya başlamadan önce, kullanılmayacak parçalarla pratik yapın. Pratik yaptıkça bu teknikte daha da iyi olmaya başlayacaksınız.
5. Airbrush Nasıl Temizlenir?
Airbrush’ın içinde kalan küçücük bir parça boya bile, airbrush performansını etkileyebilir; bu nedenle kullanım sonrasında doğru bir şekilde temizlenmesi çok önemlidir. Hazneyi silmek için bir bez kullanın ve boya haznesinin yarısını temizleme çözücüsü ile doldurun. Çözücüyü görünür boya parçası kalmayana kadar, airbrush’tan püskürtün. Boya iğnesini dikkatlice çıkarın ve bir mendil yardımıyla silin. Airbrush parçalarını bir araya getirin ve bir sonraki kullanım için saklayın.
Maketlerinizi boyamak için airbrush tekniğine geçmek ya da yeni bir airbrush mı edinmek istiyorsunuz? Airbrush ve Malzemeleri kategorimize göz atarak, size en uygun airbrush’a hemen sahip olabilirsiniz.
Sizi maketleriniz üzerinde çalışırken görmeyi çok seviyoruz. Airbrush tekniği ile boyadığınız maketlerinizin fotoğraflarını Instagram sayfamız üzerinden bizimle paylaşmayı unutmayın.
Yorumlar: 1
teşekkürler gayet açıklayıcı