Diorama Yapımına Giriş

media
Diorama yapımına başlamayı düşünüyorsanız bu yazımız tam size göre!

Diorama yapmak, yaratıcılığınızın sınırlarını zorlayabileceğiniz, küçük bir alanda sizi heyecanlandıracak minyatür bir sahne yaratabileceğiniz en eğlenceli hobidir. Dioramalar ile tarihsel bir zaman dilimi, bir doğa sahnesi ya da kurgusal bir sahne oluşturulabileceği gibi, maket hobisini bir üst seviyeye çıkarmak için de yapılabilir. Örneğin; II. Dünya Savaşı tanklarından King Tiger maketinin etrafında bir savaş sahnesi oluşturabilirsiniz.

Diorama Oluşturma
Diorama, üç boyutlu bir sahneyi tasvir eder. Bu tasviri oluşturmak için pek çok seçenek bulunuyor. Diorama hobisine yeni başlayanlar için basit bir karton ayakkabı kutusu bile güzel bir sahne oluşturmak için yeterli olacaktır. Diorama yapımında uzmanlaştıkça daha gerçekçi sahneler yaratmak için farklı zeminler kullanabilirsiniz.

1.       Planlama
Karar verdiğiniz üç boyutlu sahneye başlamadan önce yapılması gereken ilk şey gerekli olacak malzemelerin listesini yapmak.  Gereken malzemeler oluşturacağınız sahnenin temasına bağlı olsa da, modelleme kili, maskeleme bandı, yapıştırıcı, makas, boya, fırça, keçeli kalem gibi malzemeler tüm diorama hobicilerinin sahip olması gereken malzemeler. Ayrıca figürler ve minyatür mobilyalar da ihtiyaç duyulan malzemelerden. Gerçekçi bir diorama oluşturmak için Diorama kategorimize göz atmayı unutmayın J

2.       Dioramanın taslağını çizmek
Dioramaya başlamadan önce, daha önce yapılmış sahneleri araştırıp ilham almak her zaman iyi bir fikir. Dioramanızın gerçekçi olması için doğal bir perspektif oluşturmanız gerekir. Oluşturacağınız perspektif içinde arka plan ve ön planı çizmeniz ve figürlerin kompozisyonunu düşünmeniz sahnenin bitmiş halenin gözünüzde canlanmasına yardımcı olur.  Doğru bir perspektife sahip olmak için kullanacağınız minyatür malzemelerin dioramanın ölçeğine uygun olduğundan emin olmalısınız. Örneğin; oluşturacağınız bir doğa dioramasında görüş açısına göre ön tarafta olan ağaçlar, sahnenin arkasındaki ağaçlarda boyut olarak daha büyük olmalıdır. Eğer her yönden görünebilir yapıyorsanız perspektifi dikkate almanıza gerek yoktur. 


Tek taraflı bakış açısına sahip perspektifli diorama


Her taraftan görülebilir tipte düz bir yüzeye yapılmış diorama


3.       Tema seçmek ve araştırmak.
Diorama teması olarak sevdiğiniz kitaptan bir sahneyi, tarihsel bir dönemi, ya da bir tarihi bir olayı seçebilirsiniz. Temanızı seçtikten sonra dioramanızı gerçekçi hale getirmek için temanız ile ilgili araştırma yapmanız gerek.  Oluşturacağınız sahneye küçük ama çarpıcı detaylar ekleyebilmek için tema hakkında olabildiğince bilgi sahibi olun. Eğer bir ekosistem yapacaksanız, orada ne tür toprak,  bitki örtüsü ve hayvanlar olduğunu; tarihsel bir dönem oluşturacaksanız da, o dönemdeki teknolojiyi, popüler olan moda akımını, insanların nasıl zaman geçirdiğini ve binaların mimarisini öğrenin.

4.       Yüzey seçmek
Eğer dioramanızı tek bakış açılı yapıyorsanız, arka plan katmanları bulunduğu için kutu ya da çerçeve içinde yapabilirsiniz. Oluşturulan sahnenin görünmesi için ön kısmının açık olması gerekir. Eğer dioramanızı her yönden görünebilir yapıyorsanız, uygun bir yüzey (starafor veya ahşap tabakalar gibi) seçmelisiniz. Uzmanlaşıp daha büyük dioramalar yapmaya başlayınca, dioramalarınızı tahta sandıklar ve özel yapım çerçeveler içinde oluşturabilirsiniz.
Sahneyi Oluşturma

1.       Arka planı oluşturmak
Perspektif oluşturmak için kullanacağınız yüzeyin, sandık ya da çerçevenin arkasından başlayın; ayrıntıları ve katmanları ekleyerek öne doğru ilerleyin. Arka planı yüzeyin en uzak duvarına dayayın. Arka planı çizip  boyayabilir ya da uygun bir arka plan görseli bulup çıktı alarak yapıştırabilirsiniz. Arka planın hareketli olmasını isterseniz, renkli dergi sayfalarından bir kolaj da oluşturabilirsiniz.

2.       Zemini ve manzarayı oluşturmak
Gerçekçi bir diorama zemin detaylarını da içermelidir. Seçtiğiniz temaya göre zemin oluşturmak için resimler, stickerlar, boya ve modelleme kili kullanabilirsiniz. Zemini düz bırakabilir ya da tepeler ve çukurlar ekleyebilirsiniz. Örneğin; kil kullanarak üzerinde bir çukur olan tepe yapabilir; kuruduktan sonra bu çukuru mavi oje ile doldurabilirsiniz.

3.       Minyatürleri yerleştirmek
Sahnenizi minyatür figürler, mobilya ve maketler ekleyerek tamamlayın. Kullanacağınız figürlerin sahnenin ölçeğine uygun olduğundan emin olmalısınız. Dioramada yaparken kutunun arkasından öne doğru çalışarak küçük parçaları büyük olanların önüne yerleştirmelisiniz. Yapıştırma işlemini tüm figürleri ve detayları doğru bir şekilde yerleştirdikten sonra yapın. Bir iç mekan sahnesi için küçük masalar, sandalyeler ve insan figürleri ekleyebilir,  bir doğa teması için küçük hayvanlar kullanabilirsiniz.


Bitki örtüsü tamamlanmış bir diorama sahnesi


4.       Yapıştırmak
Düzenlemenizden memnun olduğunuzda her şeyi yapıştırmaya hazırsınız demektir. Sahnenin, oluşturulduğu kutu içinde dengeli bir görünüme sahip olması için kullanılan nesneleri eşit aralıklarla yerleştirdiğinizden emin olun.

Gerçekçi dioramalar oluşturmak için ihtiyacınız olan tüm malzemelere “DİOROMA” kategorimizden ulaşabilirsiniz.
Yorumlar: 0

Yorum yok

Yorum yap

E-posta adresinizi kimse görmeyecektir!*

Başa dön